Afbeelding van het kunstwerk 'Audrey Hepburn' van Yvon van Wordragen
Naam kunstwerk: 
Audrey Hepburn
Naam kunstenaar: 
Yvon van Wordragen
Jaartal: 
2019
Categorie: 
Sculptuur
Techniek: 
brons
Locatie: 
Velp

In 1939 komt de 10-jarige Audrey vanuit Londen naar Arnhem om bij haar moeder, Ella barones van Heemstra, te wonen. Haar ouders zijn dan al een aantal jaar gescheiden. De barones hoopt dat Nederland, net als in de Eerste Wereldoorlog, neutraal zal kunnen blijven en dat haar dochter hier gespaard van oorlogsgeweld kan opgroeien.

Ze krijgt helaas ongelijk, op 10 mei 1940 vallen de Duitsers Nederland binnen. Het gezin woont de eerste jaren van de oorlog aan de Arnhemse Jansbinnensingel. Audrey gaat naar school in de Burgemeesterswijk en in haar vrije tijd volgt ze balletlessen op de Arnhemse Muziekschool.

Villa de Beukenhof

Halverwege de oorlog verhuist het gezin naar Villa de Beukenhof aan de Rozendaalselaan in Velp, waar ze intrekken bij Audrey's opa, baron Aarnoud van Heemstra, de oud-burgemeester van Arnhem en oud-gouverneur van Suriname. Daar blijven ze wonen tot na de bevrijding.

Een comitée burgers heeft het initiatief genomen en geld ingezameld voor het beeldje. Op 14 september 2019 is het beeldje officieel aangeboden aan de gemeente Rheden en door de gemeente in dank aanvaard.

Gemeentelijk bezit.